بانک ملت از آغاز تا امروز
تاریخچه
متعاقب قانون ملیشدن بانکهای خصوصی در 28/9/58، مجمع عمومی بانکها به استناد ماده 17 لایحه قانونی اداره امور بانکها که در جلسه مورخ 3/7/1358 شورای انقلاب به تصویب رسیده بود، طرح ادغام بانکها را تصویب نمود. بر این اساس بانک ملت قانونا در تاریخ 29/9/58 و عملا از ابتدای سال 1359 از ادغام 10بانک خصوصی قبل از انقلاب، ایجاد و در خدمت مردم قرار گرفت./b>
![]() |
معرفی خدمات بانک ملت
ـ خدمات بانکداری الکترونیکی (خدمات نوین بانکی) شامل موارد ذیل است:
*سامانه حساب جاری الکترونیک ملت (جام)
«جام» نوعی حساب جاری الکترونیک (Online) است که واریز و برداشت از آن در تمامی شعب مجهز به این سامانه امکانپذیر است و مانده حساب در لحظه ثبت عملیات، متاثر خواهد شد.
*سامانه ملت کارت (Mellat card)
حساب ملت کارت نوع جدید و تکامل یافته از حسابهای سپرده سرمایهگذاری کوتاهمدت به همراه کیف پول الکترونیکی بوده که در راستای توسعه و گسترش بانکداری الکترونیکی و همچنین پاسخگویی به نیازهای بانکی مشتریان طراحی و راهاندازی شده است.
متقاضیان با در اختیار داشتن کارتهای هوشمند (smart) صادره قادر خواهند بود تا با استفاده از پایانههای خودپرداز (ATM) و پایانههای POS از خدمات بانکی مانند: برداشت و واریز وجه، انتقال وجوه، پرداخت قبوض برق، تلفن و... بهرهمند گردند.
اتصال سامانههای ملت کارت و جام:
اتصال سامانههای ملت کارت و جام خدمت نوینی از «بانک ملت» است که در راستای تحقق اهداف دولت محترم و به منظور ارائه سرویس و خدمات مطلوب بانکی به مشتریان راهاندازی شده است.
خدمات طرح
با اتصال سامانههای ملت کارت و جام، انتقال مکانیزه وجه از حسابهای جام و ملت کارت به حسابهای جام و ملت کارت خود و دیگران با استفاده از پایانههای خودپرداز امکانپذیر شده است:
مزایا و آثار اجتماعی و اقتصادی طرح
- حذف الزام مشتری به حضور در شعب به منظور انجام امور بانکی خود از جمله واریز و برداشت چه از حساب پرداخت قبوض، دریافت صورتحساب و انتقال وجه از حساب خود به حساب دیگران.
- کاهش حضور اسکناس در حین انتقال وجه و به تبع آن جلوگیری از چاپ اسکناس و جایگزینی پول الکترونیکی در مبادلات و مراودات تجاری و مالی.
- سرویسدهی 24 ساعته به مشتریان از طریق پایانههای خودپرداز بانک ملت در سراسر کشور.
- کاهش حجم قابل توجه ترددها و سفرهای درون شهری و به تبع آن کاهش هزینهها.
- امکان دریافت کلیه خدمات فوق از طریق اینترنت در فاز بعدی پروژه.
بهرهگیری از پایانههای پرداخت الکترونیک (POS) در شعب بانک:
در راستای گسترش و ارتقای سطح کمی و کیفی خدمات ارائه به دارندگان ملت کارت، نصب و بهرهبرداری از پایانههای پرداخته الکترونیک (POS) در شعب بانک در حال اجرا میباشد. بر این اساس دارندگان ملت کارت با مراجعه به هر یک از شعب بانک ملت و استفاده از پایانههای POS قادر خواهند بود، عملیات مورد نظر خود را تا حصول نتیجه، رهبری نماینده و صرفا در هنگام دریافت و یا واریز وجه، مسوول ذیربط در شعبه (به منظور شمارش و کنترل وجوه)در هدایت عملیات سهیم میشود.
صدور و ارائه بن کارت
«بن کارت»، کارتی است جهت واریز وجوه مربوط به کمکخرید غیرنقدی پرسنل سازمانها و موسسات که در حال حاضر به صورت کاغذی به کارکنان ارائه میگردد.
با ارائه کارت مزبور، کارکنان سازمانها میتوانند با مراجعه به فروشگاههای مجاز دارای پایانه POS و یا در محیط اینترنت نسبت به خرید کالا و خدمات مورد نیاز اقدام نماید.
افتتاح پایگاه شبانهروزی خدمات بانکی (اتوبانک ملت)
پایگاه شبانهروزی شعبه بانک در ایام پایانی سال 84 جهت ارائه خدمات بانکی به صورت Online و شبانهروزی مشتریان با امکانات ذیل افتتاح گردید:
* 4پایانه خودپرداز جهت خودروهای سواری
* 2پایانه خودپرداز برای عابران پیاده
* یک باجه به منظور ارائه خدمات الکترونیکی (نظیر افتتاح حسابهای الکترونیکی، پرداخت چکهای جام، دریافت قبوض و...)
تلفنبانک ملت
با استفاده از این خدمت، مشتریان بانک می توانند کلیه اطلاعات مربوط به حساب قرضالحسنه جاری، پسانداز و سپرده سرمایهگذاری کوتاهمدت خود را در هر لحظه و از هر نقطه دنیا از طریق برقرارکردن ارتباط تلفنی و دورنگار دریافت نمایند. برای استفاده از این خدمت، مشتریان میتوانند با مراجعه به شعب بانک در تهران و شهرستانها بروشور مربوط به نحوه استفاده از سیستم تلفنبانک را اخذ نمایند.
همچنین دارندگان حسابهای جاری، پسانداز و سپرده سرمایهگذاری کوتاهمدت در تهران میتوانند قبوض تلفن ثابت و برق خود را در تمامی اوقات شبانه روز حتی ایام تعطیل از طریق تلفنبانک ملت پرداخت نمایند.
جهت استفاده ازسیستم تلفنبانک ملت، مشتریان گرامی این بانک میتوانند شماره عبور یا رمز مخصوص خود را از شعبی که در آن حساب دارند دریافت و با برقراری تماس با خطوط تلفنی که به این امر اختصاص یافته است نسبت به دریافت خدمات اقدام نمایند.
اینترنت
یکی از ابزارهای مهم در امر اطلاعرسانی و ارائه خدمات به مشتریان بانک، شبکه اینترنت میباشد. امروزه کمتر نهاد و سازمان مالی و غیرمالی معتبر در جهان وجود دارد که نسبت به این پدیده نوین توجهی از خود نشان نداده باشد.
خدمات سایر خدمات بانک ملت نیز به شرح زیر است:
* آتی بانک ملت
* صندوق امانات بانک ملت
* چک مسافرتی
* ایران چک بانک ملت /b>
معرفی خدمات بانک ملت
بانک ملت در سال 59 از ادغام 10 بانک عمران، داریوش، فرهنگیان، تهران، بیمه ایران، تجارت خارجی، اعتبارات تعاونی و توزیع، بینالمللی ایران، ایران و عرب و پارس با سرمایه اولیه 5/33میلیارد ریال و 1225 واحد بانکی و 13680نفر پرسنل در سطح کشور آغاز به فعالیت کرد.
در حال حاضر بانک ملت با سرمایهای معادل 100/13میلیارد ریال، 1954 واحد بانکی و 25457 نفر پرسنل از بزرگترین بانکهای تجاری ایران محسوب میشود.
* بانک ملت برای چهارمین سال متوالی، در سال 84 به لحاظ سرانه کارکنان در جذب چهار سپرده اصلی در مقایسه با سایر بانکهای تجاری کشور موفق شد مقام اول را احراز نماید.
بانک ملت در سال 84 به لحاظ سرانه شعب در جذب چهار سپرده اصلی در مقایسه با سایر بانکهای تجاری کشور موفق گردیده است مقام اول را احراز کند.
* بانک ملت در سال 84 حدود 8/98درصد از کل شعب خود را مجهز به جاری ONLINE (جام) کرده که به این لحاظ رتبه اول را بین بانکهای تجاری کسب کرد.
* بانک ملت برای سومین سال متوالی در سال 84 به لحاظ سرانه کارکنان و سرانه شعب در جذب کل منابع در مقایسه با سایر بانکهای تجاری کشور موفق گردیده است مقام اول را احراز نماید.
* در سال 84 سهم درصد چهار سپرده بانک ملت از سپردههای بانکهای تجاری (90/19) است و به این لحاظ مقام دوم را برای سومین سال متوالی بین بانکهای تجاری کسب کرده است.
* در سال 84 سود ناخالص شعب و سرمایهگذاریهای خارجی بانک نسبت به سال 83 بیش از 25درصد رشد کرده است.
* بانک ملت در سال 84 به لحاظ قدر مطلق رشد چهار سپرده اصلی مقام دوم را بین بانکهای تجاری کشور کسب کرده است.
طرحهای ویژه بانک ملت:
طرح اقتصاد خانواده
به موجب این طرح مشتریان با افتتاح یک فقره حساب سپرده سرمایهگذاری کوتاهمدت اقتصاد خانواده میتوانند نسبت به دریافت تسهیلات خرید کالاهای بادوام ساخت داخل به میزان بیست میلیون ریال و یک فقره تسهیلات خرید خودرو ساخت داخل به مبلغ 50میلیون ریال استفاده نمایند.
مشتری با افتتاح یک فقره حساب سپرده سرمایهگذاری کوتاهمدت اقتصاد خانواده میتواند از مزایای این طرح بهرهمند گردد در این طرح به ازای هر چهار ماه توقف سپرده نزد بانک معادل یک برابر سپرده تسهیلات به سپردهگذار داده میشود به عبارت دیگر در هر روز به میزان 1120 حداقل موجودی به سپردهگذار تسهیلات پرداخت میشود برخی از ضوابط این حساب عبارتند از:
1 - حداقل موجودی جهت افتتاح حساب مبلغ 000/000/5 ریال میباشد. در صورتی که مانده حساب کمتر از مبلغ مزبور شود، آن روز در محاسبه میزان تسهیلات قابل پرداخت منظور نخواهد شد.
2 - در هر روز به میزان 1،120 حداقل مانده به مشتری تسهیلات پرداخت میشود به عبارت دیگر به ازای هر چهار ماه یک برابر موجودی (در صورت ثابت بودن مبلغ سپردهگذاری) به مشتری تسهیلات پرداخت میشود.
طرح اعطای تسهیلات به مددجویان بدهکار
اعطای تسهیلات به مددجویان بدهکار در جرایم غیرعمد از محل منابع قرضالحسنه یکی دیگر از خدمات بانک ملت است.
بیتردید آسیبهای اجتماعی ناشی از دربند ماندن مدد جویان بدهکار به دلیل عجز از پرداخت دیه ناشی از جرایم غیرعمد بر هیچ کس پوشیده نیست. در این راستا دولت خدمتگذار بمنظور جلوگیری از نابسامانیهای اجتماعی و جلوگیری از تشدید آسیبهای مزبور و همچنین کمک به خانوادههای اینگونه زندانیان، مقرر نموده علاوهبر کمکهای مردمی، سیستم بانکی نیز از طریق اعطای تسهیلات قرضالحسنه در این خصوص همکاری نماید که در همین رابطه و در سال جاری براساس مفاد بند (31) تبصره 2 قانون بودجه سال 1385 کل کشور مبلغ دویست میلیارد (200000000000) ریال از محل وجوه قرضالحسنه بانکها بهاین امر اختصاص و در اختیار ستاد مردمی رسیدگی به امور دیه قرار گیرد. بانک ملت نیز که همواره در انجام اقدامات خیرخواهانه و خداپسندانه پیشقدم بوده در این مورد نیز گوی سبقت را از سایر بانکها ربوده با توجه به رایزنیهای بهعمل آمده، تنها با در نظر داشتن مسائل معنوی و انجام تکالیف خود در حوزههای اجتماعی اعطای تسهیلات موصوف را تقبل که دستورالعمل اجرایی آنرا طی بخشنامه شماره 1116/1مورخ10/8/ 1385 به واحدهای اجرایی خود ابلاغ نمود.
رسالت و هدف طرح
برای اعطای تسهیلات قرضالحسنه به مددجویانی که ناخواسته و بر اثر غفلت جرایمی را همچون قتل و جرح غیرعمد مرتکب گردیدهاند و محکوم به ادای دین میباشند، این افراد از طریق ستادهای دیه استانها به بانک معرفی میگردند تا بهاین ترتیب ضمن حل مشکل معرفی شدگان از سوی ستاد دیه استانها، این تسهیلات عاملی موثر جهت جلوگیری از نابسامانیهای مختلف اجتماعی شده و نهایتا منجر به تقویت بنیان و انسجام بیشتر خانوادهها گردد.
دامنه جغرافیایی اعطای تسهیلات:
پرداخت تسهیلات توسط مدیریت شعب بانک ملت در کلیه استانها و از طریق شعب عامل انجام میپذیرد.
طرح نوسازی خودروهای فرسوده
در راستای اجرای مصوبه هیات محترم دولت، طرح جمعآوری و تعویض خودروهای فرسوده با همکاری سازمان شهرداریها، بانک ملت و شرکتهای خودروسازی (ایران خودرو، سایپا و گروه بهمن) به مرحله اجرا درآمد.
نوع قرارداد: فروش اقساطی خرید خودرو بود که واگذاری عین خودرو به قیمت مشخص به متقاضی به نحوی که تمام یا قسمتی از بهای قیمت خودروی مزبور، به اقساط مساوی یا غیرمساوی در سررسید یا سررسیدهای معین دریافت میشد.
میزان تسهیلات قابل اعطاء: میزان تسهیلات قابل اعطاء به متقاضی معادل 80درصد بهای خودرو حداکثر به مبلغ 50000000 و مدت بازپرداخت آن اقساط تسهیلات 5 سال بود.
طرح قرضالحسنه ویژه مهررضا(ع)
در راستای اجرای مفاد تصویبنامه شورای عالی اداری، طرح اعطای تسهیلات قرضالحسنه ازدواج با مدیریت صندوق مهر امام رضا(ع) و همکاری بانکهای ملت و کشاورزی از تاریخ 25/4/85 اجرایی شد.
بانک ملت، تعداد 700شعبه شامل 100شعبه در تهران و 600شعبه در شهرستانها را به صورت باجههای عصر جهت اعطای تسهیلات در خصوص طرح مزبور معرفی نموده است.
بنگاههای اقتصادی زودبازده و کارآفرین
دستورالعمل اجرایی اعطای تسهیلات بنگاههای کوچک اقتصادی زودبازده و کارآفرین در سال 1384 و به استناد تصویبنامه شماره 46468/ت/34055 مورخ 05/04/84 هیات محترم وزیران و با شرایط و ضوابط تعیین شده از سوی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران ابلاغ و بانک ملت نیز در راستای تحقق سیاستهای دولت خدمتگزار و بمنظور دستیابی به مقاصد ذیل نسبت به اجرای آن اقدام کرد.
الف - توزیع عادلانه منابع، بهویژه مناطق محروم
ب - افزایش تولید و صادرات غیر نفتی
ج - تقویت و تحرک اقتصادی
د - تقویت کارآفرینی، اشتغالزایی و افزایش فرصتهای شغلی جدید
و دامنه شمول آن نیز طرحهای جدید، نیمه تمام و توسعهای بنگاهها در بخشهای کشاورزی، صنعت، معدن و خدمات فرهنگی، آموزشی با میزان اشتغالزایی کمتر از 50 نفر بود.
جام
حساب جاری الکترونیک ملت با نام اختصاری «جام» حسابی است با ماهیت حسابهای قرضالحسنه جاری که کلیه چکهای صادره عهده آن حساب در تمامی شعب مجهز به سامانه جام در سراسر کشور و همان لحظه ارائه چک پرداخت میشود و کلیه وجوه واریزی به حساب در لحظه واریز، به مانده حساب اضافه میگردد، در نتیجه دارنده حساب جام میتواند همزمان با واریز وجه از آن استفاده نماید.
خدمات جام در سراسر کشور به مشتری گرامی ارائه میگردد:
1 - افتتاح حساب جام برای اشخاص حقیقی، حقوقی، نهادها و ارگانهای دولتی، اتباع خارجی به صورت انفرادی و یا اشتراکی امکانپذیر است.
2 - وصول آنی چک جام در تمامی شعب مجهز بهاین سیستم بدون پرداخت کارمزد.
3 - واریز فوری و جه به حسابهای جام در تمامی شعب مجهز به سیستم مذکور بدون پرداخت کارمزد.
4 - دریافت صورتحساب جام از طریق مراجعه به هر یک از شعب مجهز بهاین سیستم.
5 - واگذاری هر نوع چک و سند به حساب جام در تمامی شعب مجهز به جام.
6 - دریافت گواهینامه عدم پرداخت چک برگشتی از طریق کلیه شعب مجهز به جام.
خدمات ویژه حساب جاری الکترونیک ملت (جام)
دارندگان حساب جام میتوانند بدون مراجعه به شعب و در تمامی اوقات شبانهروز از طریق اینترنت و تلفنبانک جام و پیام کوتاه تلفن همراه از خدمات ذیل بهرهمند گردند:
تلفنبانک:
دریافت مانده و سه گردش آخر حساب، دریافت صورتحساب از طریق دستگاه دورنگار، پرداخت قبوض (در تهران)، کسب اطلاع از گردش بهخصوص
پیام کوتاه تلفن همراه (SMS):
دریافت مانده و سه گردش آخر حساب، پرداخت قبوض (در تهران)، کسب اطلاع از گردش بهخصوص
اینترنت:
دریافت صورتحساب، پرداخت قبوض (در تهران)، ارسال صورتحساب دورهای به نشانی پست الکترونیک مشتری توسط بانک
شناسایی واریزکنندگان وجه به حساب جام از طریق درج نام واریزکننده در صورتحساب (مخصوص مشتریان ویژه)
شناسایی انواع کالا و خدمات درخواستی واریزکنندگان وجوه از طریق ایجاد شناسه واریزکننده در صورتحساب مشتریان خاص
رعایت موارد ایمنی در چاپ و کاغذ دسته چکهای جام به منظور جلوگیری از جعل و سوء استفاده چکهای مذکور
تاریخچه :
بر اساس راى صادره ازسوى مجمع عمومى بانک درجلسه مورخ بیست و هشتم آذر ماه هزار و سیصد و پنجاه و هشت و با مجوز حاصل از ماده ١٧ لایحه قانونى اداره امور بانک ها، بانک ملت با سـرمایه اولـیه 5/33 میلیارد ریال و از ادغام ١٠ بانک خصوصى قبل از انقلاب ایجاد گردید.
بانک ملت در حال حاضر با سرمایه 13,100 میلیارد ریال بعنوان یکی از بزرگترین بانکهاى کشور است که در چارچوب دولت جمهورى اسلامى ایران فعالیت می نماید.
معرفی بانک :
همگام با اجراى قانون ملى شدن بانکها بانک ملت در سال 1358 به عنوان یک بانک تجارى تاسیس گردید. ساختمان مرکزى آن واقع در خیابان طالقانى، نبش خیابان شهید عباس موسوى (فرصت سابق) می باشد.
تعامل همه جانبه با مشتریان یکی از مهمترین ارکان یک سازمان برتر است. سازمان هایی موفق تر هستند که بتوانند به بهترین نحو با مشتریان ارتباط برقرار کنند و به آنها خدمت ارایه دهند یا این که از نظرات و پیشنهادات مشتریان استفاده کنند. بانک ملت در اجرای طرح تکریم ارباب رجوع و در راستای سیاست های مشتری مداری و جلب رضایت مشتریان اقدام به تاسیس مرکز ارتباط ملت، اولین مرکز ارتباط (Contact Center) شبکه بانکی کشور، مبتنی بر سیستم تلفن 4 رقمی VoIP با بیش از 60 خط تلفن دیجیتال و 6 خط آنالوگ کرده است که به صورت سازمان مجازی (Virtual Office) طراحی و پیاده شده است.
اهداف
* تلاش در جهت همگامی با سیاست های دولت در حوزه پاسخگویی به مردم و تکریم ارباب رجوع و مشتریان
* ارایه مشاوره و راهنمایی برای مردم و مشتریان
* بالا رفتن سطح کیفیت پشتیبانی خدمات بانک
* تامین نیازهای اطلاعاتی واحدها و کارکنان بانک
* برقراری ارتباط دو طرفه قابل پیگیری با مشتریان
* یکپارچه سازی سیستم پاسخگویی بانک به مردم و مشتریان
* افزایش میزان رضایت مشتریان از طریق ارزش آفرینی برای آنها
* بهره گیری از انتقادات، پیشنهادات و شکایات مشتریان به عنوان یک فرصت کلیدی جهت رفع نقاط ضعف احتمالی
ویژگی ها و قابلیت ها
این مرکز مجهز به تلفن گویا (IVR)، توزیع اتوماتیک تماس ها (ACD)، نشانگر مشخصات تماس گیرنده (Screen POP)، صندوق صوتی (Voice Mail)، پست الکترونیک (E-mail)، سیستم مدیریت روابط مشتری (CRM)، ثبت، ضبط و پیگیری ارتباطات و سیستم پرسش و پاسخ (Q&A) است.
کانال های برقراری ارتباط با مرکز
این مرکز ضمن حفظ کانال های ارتباطی قبلی مردم و مشتریان بانک، کانال های جدید و پیشرفته ارتباطی از جمله تلفن، تلفن گویا، تلفن همراه، پیام کوتاه (SMS)، نمابر، Chat، E-Mail ، WebPage، صندوق صوتی Voice Mail را عرضه نموده است .
انواع خدمات و حوزه عمل
این مرکز در حوزه های ملت کارت، حساب جام، روابط عمومی، اعتبارات، امور ارزی و بازرسی و شکایات به ارائه خدمات به شرح ذیل می پردازد:
* خدمات اطلاع رسانی:
نظیر اطلاعات انواع حساب ها و سپرده ها، انواع تسهیلات، نرخ سودها، نرخ ارزها، شماره تماس و محل شعب و ادارات، زمان کار شعب و ادارات، قرعه کشی و اعلام اسامی برندگان، محل ATMها و P.O.Sهای فروشگاهی و ...
* خدمات مشتری:
نظیر خدمات مشاوره ای، پیگیری رفع سوالات و شکایات مشتری، پیشنهادات، درخواست تسهیلات، اعلام مشکلات کارت های اعتباری و دستگاه های ATM، مفقودی یا به سرقت رفتن ملت کارت و سایر کارت های موجود، افتتاح حساب جدید، ارایه خدمات مختلف از طریق پست الکترونیک، درخت دانش و ...
چگونه می توانیم با مرکز ارتباط ملت تماس بگیریم:
تلفن تهران: 1556
تلفن شهرستان: 82488 – 021
پیام کوتاه : SMS 200030 (بزودی)
پست الکترونیک: info@bankmellat.ir
آدرس سایت: www.bankmellat.ir
تماس با ما :
صندوق پستى: 5151 - 15875
کد پستى: 36911 - 15817
شماره تلفن ادارات مرکزى: 82961 با 120 خط
شماره فاکس روابط عمومی: 82962702 و 88834417
دفتر روابط عمومى بانک نیز در همین ساختمان با تلفنهاى تماس 4-82962043 مستقر می باشد.
در حال حاضر تعداد شعب این بانک 1957 و تعداد کل پرسنل آن در سطح شبکه بانک 25130 نفر می باشد.
تهران 4-82962043
صندوق پستى: 5151 - 15875 کد پستى: 36911 - 15817
تلفن تماس : 4-82962043
http://www.bankmellat.ir
مشتری گرامی
ما معتقدیم نظرها و پیشنهادهای شما، ما را در ارائه خدمات بهتر یاری می کند. ازاینکه وقت گرانبهای خود را صرف تکمیل این پرسشنامه می کنید، از شما سپاسگزاریم.
1-میزان رضایت خود را از خدمات بانک صنعت و معدن در هر یک از موارد زیر بیان فرمایید.
Top of Form
خیلی راضی |
راضی |
تا حدی راضی |
تا حدی ناراضی |
ناراضی |
خیلی ناراضی |
|
ارائه خدمات درست و بی نقص |
|
|
|
|
|
|
سرعت ارائه خدمات |
|
|
|
|
|
|
دانش و مهارت کارکنان بانک |
|
|
|
|
|
|
فهم سؤالات مشتریان و پاسخ مناسب به آن |
|
|
|
|
|
|
برخورد کارکنان بانک |
|
|
|
|
|
|
پاسخ به پیگییری تلفنی مشتری |
|
|
|
|
|
|
2-شما مشتری کدامیک از خدمات بانک صنعت و معدن هستید؟
دریافت و پرداخت وجه |
انواع اعتبار اسنادی |
تسهیلات کوتاه مدت |
تسهیلات بلند مدت |
کارت الکترونیک |
انواع ضمانت نامه |
حوالجات و چکهای بانکی |
حساب های سپرده |
خرید و فروش ارز |
روابط کارگزاری |
سایر: |
3-خدمات بانکی مورد نیاز خود را عمدتاً از کدام بانک دریافت می کنید؟
بانک صنعت و معدن |
سایر بانک ها: |
بانک(لطفاً نام ببرید): |
4-دلایل ارتباط بیشتر شما با بانکی که در بند(3) انتخاب کرده اید، کدام است؟
ارتباط دوستانه کارکنان |
کارمزد کمتر،تسهیلات یا سود بیشتر به سپرده ها |
تنوع خدمات |
سرعت ارائه خدمات |
مشاوره و راهنمایی مناسب |
اهمیت بیشتر به نظر مشتری |
برخورداری از شعب بیشتر |
خدمات الکترونیک |
انحصار در ارائه خدمات |
فرآیند مناسب ارائه خدمات |
سایر: |
5-لطفاً دیدگاه خود را در مورد هر یک از موارد ذیل در بانک صنعت و معدن بیان
فرمایید.
|
خیلی عالی |
عالی |
تا حدی مناسب |
تا حدی نا مناسب |
بد |
خیلی بد |
محل استقرار شعبه |
|
|
|
|
|
|
نمای ظاهری شعبه |
|
|
|
|
|
|
نظم و انضباط شعبه |
|
|
|
|
|
|
نحوه استقرار کارکنان درون شعبه |
|
|
|
|
|
|
مرتب بودن میز کارکنان |
|
|
|
|
|
|
6-لطفاً هر گونه نظر و پیشنهاد خود را برای بهبود خدمات بانک صنعت و معدن بیان
فرمایید.
7-در صورت تمایل مشخصات خود را بیان فرمایید:
نام و نام خانوادگی: |
شغل: |
تلفن تماس: |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
پرسشنامه نظرسنجی از جامعه هموطن گرامی |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
بررسی عوامل مؤثر بر تجهیز منابع بانکی :مطالعه موردی(شعب بانک رفاه شهر اصفهان)
سعید دائی
کریم زاده – استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان. پست الکترونیک : karimzadeh@khuisf.ac.ir
محمد علیمرادی ریزی – عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان. پست
الکترونیک : alimoradi@khuisf.ac.ir
حجت الله حبیبی پور – نویسنده مسئول.کارشناسی ارشد مدیریت دولتی دانشگاه آزاد
اسلامی واحد خوراسگان. پست الکترونیک Hojat2008habib@gmail.com
TMBAچکیده
این مطالعه به بررسی عوامل مؤثر بر تجهیز منابع بر حسب اهمیت و اولویت در شعب بانک
رفاه شهر اصفهان می پردازد. تحقیق از نظر هدف کاربردی و روش آن توصیفی- پیمایشی
است. جامعه آماری پژوهش در برگیرنده مشتریان شعب بانک رفاه شهر اصفهان می باشد.
حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان تعداد ۳۸۴ نفرمحاسبه شد که به صورت نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند.
ابزارجمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته می باشد. روایی محتوایی پرسشنامه از
نظر اساتید وکارشناسان مثبت ارزیابی گردید. پایایی پرسشنامه نیز با استفاده از
ضریب آلفای کرونباخ به میزان ۸۲/۰
محاسبه شد. با استفاده از آمار توصیفی و روش های آماراستنباطی (آزمون t تک متغیره و
آزمون رتبه ای فریدمن) اطلاعات تجزیه و تحلیل شدند. نتایج به دست آمده از این
تحقیق نشان داد که تمامی پنج عامل در نظر گرفته شده در تحقیق بر تجهیز منابع در
شعب بانک رفاه بیش از حد متوسط تأثیرگذار بودند. عوامل خدماتی، عوامل فیزیکی،
عوامل ارتباطی و انسانی، عوامل مالی و عوامل وابستگی سازمانی به ترتیب عوامل تاثیر
گذار در جذب منابع بوده اند.
واژه گان کلیدی: منابع بانکی، تجهیز منابع، بانک رفاه .
۱- مقدمه
تجهیز منابع همواره اصلیترین وظیفه سیستم بانکی بوده است. بانکها وجوه مازاد را
جمعآوری و با دادن وام به متقاضیان، وظیفه سنتی خود یعنی واسطهگری را میان سپردهگذاران
و وامگیرندگان ایفا می نمایند. معمولاً در فعالیت های یک بانک، جذب منابع مالی از
اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، زیرا موفقیت در این زمینه می تواند عاملی برای
موفقیت در سایر زمینه ها باشد، جذب منابع مالی برای هر بانک و سیستم بانکی هم به
عوامل برون سازمانی و هم به عوامل درون سازمانی مربوط می شود، لذا شناخت این عوامل
و میزان تأثیرگذاری هر کدام از آنها برای موفقیت در این زمینه مهم و اساسی است. در
این مقاله عوامل مؤثر درجذب منابع بانکی که تحت تأثیر عوامل داخلی و قابل کنترل
مدیریت می باشد، مورد مطالعه قرار می گیرد.
۲- بیان مساله
گر چه عواملی چون صنعتی شدن جوامع، گسترش و تحول در فعالیت های اجتماعی و در نتیجه
پدیدار شدن نیازهای جدید از عوامل مهم و اثر گذار در ایجاد و گسترش نهادهای مالی
بوده اند ولی توسعه و پیشرفت های اقتصادی نیز یکی از مهمترین عوامل در گسترش و تحول
این نهادها به شمار می روند، در واقع نهادهای مالی جهت تسهیل در پیشرفت های دیگر
نهادهای اقتصادی شکل گرفته اند و لذا می توان عنوان نمود وجود نهادها و بازارهای
مالی پیشرفته همراه با به کارگیری روش های نوین، با درجه توسعه یافتگی یک کشور
ارتباط مستقیم دارد. در این شرایط جذب بیشتر منابع مالی و رقابت مؤثر در جذب این
منابع توسط گروه های مختلف بانکی از موضوعاتی است که مورد توجه نهاد های مالی و
اعتباری قرار داشته و دارد. البته گرچه بلافاصله پس انقلاب با حذف بانک های خصوصی،
همۀ گروه های بانکی زیر نظر دولت اداره شدند، ولی کم و بیش در جذب بیشتر منابع
مالی با یکدیگر به رقابت پرداخته اند. امروزه به جز رقابت بین گروه های بانکی
دولتی و خصوصی موجود، ایجاد بانک های خصوصی جدید، مؤسسات مالی و اعتباری جدید و
همچنین گسترش دامنه فعالیت مؤسسات قرض الحسنه نیز مزید بر علت شده و لذا در سیستم
بانکی کشور در جذب منابع مالی به رقابت پرداخته اند (رازانی،۱۳۸۲). در این مطالعه به عنوان نمونه عوامل درون سازمانی مؤثر بر جذب
منابع در شعب بانک رفاه شهر اصفهان از دیدگاه مشتریان آن مورد بررسی، شناسایی و
رتبه بندی قرار می گیرد. عوامل مؤثر مورد بررسی عبارتند از : عوامل خدماتی، عوامل
فیزیکی، عوامل ارتباطی و انسانی، عوامل مالی و عوامل وابستگی سازمانی .
در جهان امروز جذب منابع مالی آنقدر برای بانک ها مهم و حیاتی می باشد که رقابت
بسیار شدیدی در این زمینه بین آنها ایجاد نموده است. یکی از شواهد عمده ارائه خدمات
نوین، جلب اطمینان و توجه و تشویق بیشتر مردم برای سپرده گذاری در بانک ها می
باشد. در این راستا و طی چند دهه اخیر زمینه های جدیدی جهت جذب بیشتر منابع بانکی
و ارائه خدمات بهتر و سریع تر به مشتریان به وجود آمده است. بنابراین ضرورت دارد
با بررسی ابعاد و عوامل مؤثر بر جذب منابع بانکی بتوانیم هر چه بهتر و بیشتر و
کاراتر از این منابع، استفاده بهینه نمائیم.
مسأله مهم در نظام پولی و بانکی، نحوه تجهیز منابع مالی و سپس تخصیص و توزیع آن در
بخشهای مختلف اقتصاد و بین فعالان اقتصادی و نیز مسیرهایی است که حجم پول موجود
وارد سیستم اقتصادی شده و در آن گردش میکند. با توجه به وظیفه نظام بانکی در
تجهیز منابع مالی و تخصیص بهینه آن در سیستم اقتصادی، هرچه نظام بانکی در تجهیز
منابع مالی و تخصیص آن در فضای رقابتی و به صورت کارآتری عمل نماید، میتوان شاهد
کاهش هزینههای تولید و بهبود امر تولید و اشتغال و رشد اقتصادی بود؛ در غیر این
صورت، عدم کارآیی نظام بانکی در تجهیز و تخصیص بهینه منابع مالی منجر به اتلاف
منابع و دامن زدن به رکود اقتصادی می گردد(رمضانی،۱۳۸۵).
عوامل درون سازمانی مؤثر بر جذب
منابع:
در یک تقسیم بندی کلی عوامل مؤثر بر جذب منابع بانکی را می توان به دو دسته عوامل
درون سازمانی و برون سازمانی تقسیم نمود. عوامل برون سازمانی عوامل غیر قابل کنترل
مدیریت بانک است و عواملی نظیر نرخ تورم، نرخ رشد عرضه پول، درآمد ملی، رشد
اقتصادی، نرخ رشد تولید ناخالص داخلی و سیاست های بانک مرکزی را شامل می شود.
عوامل درون سازمانی را در یک تقسیم بندی کلی می توان به عوامل خدماتی، عوامل مالی،
عوامل ارتباطی و انسانی، عوامل فیزیکی و عوامل وابستگی سازمانی تقسیم نمود. در
ادامه هر یک از عوامل بطور مختصر تبیین می گردد.
عوامل خدماتی
الف: تنوع خدمات بانکی: بهبود خدمات و تنوع سازی آن در سیستم بانکی می تواند هم به
سودآوری و بهره وری بانک ها بیانجامد و هم باعث جذب منابع بیشتر شود. از این رو
بایستی خدمات بانکی را بهبود بخشید و راهی است که تمام بانک های موفق دنیا آن را
آزموده و نتیجه هم گرفته اند. (تحویلداری،۱۳۸۶).
ب: کیفیت خدمات بانکی: با توجه به ویژگی ناملموس بودن خدمات، یکی از راههایی که
یک بانک میتواند با توسل بدان خود را از سایر رقبا متمایز کند، ارائه کیفیت
خدماتی برتر نسبت به آنهاست. ارائه خدمات با کیفیت، موجب ایجاد مزیت رقابتی برای
بانک شده و سرانجام سود بالاتری را به ارمغان میآورد. برای دستیابی به این هدف
کافی است به انتظارات مشتریان از کیفیت خدمات، پاسخ مناسبی داده شده یا از آن پیشی
گرفته شود(ابراهیمی و همکاران، ۱۳۷۶،
ص ۲۲۳).
ج: خدمات بانکداری الکترونیکی: با توجه به تنوع مدل های بانکداری الکترونیکی در
دنیا که روز به روز نیز بهینه می شوند، اگر نتوان از فرصت ها و بسترهای موجود به
نحو مطلوبی استفاده نمود، قطعاً در آینده ای نزدیک با چالش های بسیاری برای توسعه
اقتصاد دیجیتالی که پایه و اساس آن را بانکداری الکترونیکی تشکیل می دهد، مواجه
خواهیم شد(یزدانی و دهنوی ،۱۳۸۴).
د: مهارت های تخصصی کارکنان: استفاده ازکارکنان مجرب و با روابط عمومی مناسب که
دارای سوابق وتحصیلات مرتبط باشند به منظورکاهش میزان اختلاف عملکرد بانک با
انتظارات مشتریان درخصوص ارائه خدمات، حائز اهمیت است.زیرا که ارائه خدمات بانکی
بستگی مستقیم به قابلیت نیروی انسانی شاغل در این صنعت داشته و یکی از مؤلفههای
اساسی افزایش و ارتقای کارایی محسوب میشود. (یزدانی و دهنوی،۱۳۸۴).
عوامل مالی
الف: تسهیلات پرداختی: وظیفه اصلی بانکها واسطهگری وجوه است، به این معنی که از
یکسو وجوه را از سپردهگذاران دریافت کرده و از سوی دیگر، این وجوه را در قالب
تسهیلات به متقاضیان پرداخت میکنند. دارندگان وجوه مازاد، با سپردهگذاری در بانک
عملاً وجوه خویش را به بانک قرض داده و نرخ سود معینی دریافت میکنند. متقاضیان
تسهیلات نیز در ازای پرداخت سود معینی از بانکها قرض میگیرند. طبیعی است که
مابهالتفاوت بهره پرداختی به سپردهگذاران و سود دریافتی از گیرندگان تسهیلات،
سود بانک را تشکیل میدهد (یزدانی و دهنوی،۱۳۸۴)
ب: نرخ سود پرداختی به سپرده ها: سپرده گذاری مردم نزد بانک ها از دو لحاظ دارای
اهمیت می باشد: اول آن که پولی که مردم به بانک ها می سپارند، قدرت وام دهی بانک
ها را افزایش می دهد و لذا بانک ها می توانند از محل پس اندازهای جمع آوری شده وام
های جدید بیشتری در جهت امور تولیدی و سرمایه گذاری تامین کنند. دومین اهمیت
افزایش سپرده های مردم نزد بانک ها این است که وقتی مردم ترجیح دهند پول خود را
نزد بانک ها نگهداری نموده و کمتر برای خرج آن اقدام نمایند، از حجم پول در گردش
کاسته شده که این امر باعث کاهش نرخ تورم و در نتیجه افزایش قدرت خرید مردم می
گردد. (خضرا ، ۱۳۸۵).
ج: جوائز پرداختی به سپرده گذاران قرض الحسنه: قرعه کشی شبکه بانکی بایستی به نحو
مطلوبی در جذب نقدینگی مردم و هدایت سرمایه های سرگردان به سوی بانک ها مؤثر باشد
و از سوی دیگر انتظارات سپرده گذاران حسابهای قرض الحسنه اغلب برآورده شود. همچنین
میزان جوایزی که بانک ها در نظر می گیرند، بایستی نسبت به سپرده های مردمی در خور
توجه باشد (حسینی،۱۳۸۳).
عوامل ارتباطی و انسانی
الف: تبلیغات: امروزه یکی از شاخصهای تضمین سوددهی واحدهای تولیدی و بنگاه های
تجاری ارائه طرحهای موفق تبلیغات است. هدف تبلیغات عبارت است از تشریح جایگاه و
معرفی توانمندی های یک بانک و ایجاد روشنگری های لازم در مورد شرایط و موقعیت
منحصر به فرد آن بانک در زمینه ارائه خدمات به مشتریان. یک تبلیغ بانکی چه رادیویی
و چه تلویزیونی باید خود را در بین تبلیغات دیگر جای دهد، سپس باید ارتباط خود را
با مخاطب برقرار سازد. در عین حال، تبلیغ خدمات بانکی باید به نحو موفق و درستی آن
را معرفی کند(حسینی ،۱۳۸۰).
ب: رفتار و نحوة برخورد کارکنان بانک با مشتریان: امروزه سازمان هایی در عرصه
رقابت موفقتر خواهند بود که در برآوردن نیازها و خواستههای مشتریانگوی سبقت را
از سایر رقبای بازار بربایند. به تعبیر دیگر در فلسفه جدید بازاریابی یعنی
مشتریگرایی، مرکز توجه به مشتریان بوده و از دیـد مشتریان به مسائل نگاه میشود
(منصوری و یاوری، ۱۳۸۳).توجه به مشتری و بازار یکی از برجسته
ترین نقاط عطف در فعالیت های بانک ها بود که در کنار دیگر تدابیر اتخاذ شد و زمینه
رشد و
بالندگی بانک ها را فراهم آورد(خاوری، ۱۳۸۹).
د: اطلاع رسانی مناسب و ارائه آموزش به مشتریان: اطلاع رسانی و ارائه آموزش های
لازم به مشتریان را می توان از زوایای مختلفی بررسی نمود. ولی آنچه که بیشتر
ازهمه، لازم و ضروری جلوه می کند یادگیری و آموزش خدمات بانکداری الکترونیک است.
مزایای اطلاع رسانی مناسب و ارائه آموزش به مشتریان نه تنها منجر به کاهش هزینه ها
می شود بلکه می توان به آثار اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی همچون کاهش هزینه چاپ
اسکناس، بهداشت و کنترل اشاره نمود(خضرا ،۱۳۸۵).
و: ویژگی های فردی مناسب کارکنان: کارکنان بانک ها نیز همانند سایر افراد جامعه
دارای روحیات و ویژگی های فردی منحصر به فرد خویش هستند ولی آنچه که بیشتر نمود
پیدا می کند اثر این ویژگی ها بر مشتریان بانک است که به نحو فزاینده ای باعث جذب
بیشتر مشتریان در شعب بانک می شود. ویژگی های فردی مناسبی همچون ظاهر مناسب و
مرتب، توجه به نظرات مشتریان، امانت داری و صداقت، مردم داری و تواضع بایستی
همواره مدنظر کارکنان و پرسنل بانک قرار گیرد.
عوامل و شرایط فیزیکی
الف: محل استقرار شعب بانک: باتوجه به افزایش و شدت رقابت، ارائه خدمات در مکان و
محلهای مورد نظر مشتریان عاملی تعیینکننده درجذب و نگهداری مشتریان است. به همین
دلیل امروزه بانکها و دیگر سازمان های خدماتی به ایجاد شعب در مناطق مختلف
پرداختهاند تا ضمن ارائه خدماتی بهتر، حوزه وسیعتری را تحت پوشش قراردهند(روستا،۱۳۸۰، ص۴۰ ).
ب: تعداد شعب بانک: طی سال های اخیر و به ویژه با ورود بانک های خصوصی به عرصه
فعالیت شاهد رقابتی شدید در تأسیس شعبه های بانکی بوده ایم که این وضعیت که بیشتر
جنبه رقابتی پیدا کرده است. در این شرایط بانکی موفق است که بتواند با آینده نگری
تعادل منطقی و مناسبی را بین توسعه فیزیکی و توسعه مجازی خود فراهم کند تا در
رقابت های آینده که قطعاً تعداد شعب شاخص مهمی در آنها نیست موفق تر عمل کند(خضرا
،۱۳۸۵).
ج: طراحی و زیبایی فضای داخلی و خارجی شعب: یک محیط خوب، میتواند بر رشد ارزش های
کارکنان و افزایش توان و بهرهوری آنان اثرگذار باشد. در بانکداری نوین این امر از
دغدغههای مدیران اجرایی و مدیران ارشد بانکها میباشد. بانکها برای جذب بیشتر
منابع مالی مشتریان میبایست به محیط های کاری مناسب که دارای شاخص های محیط کاری
از نظر فیزیکی، روانی واجتماعی باشد مجهز شوند (ونوس، ۱۳۸۳).
د: امکانات فیزیکی شعب بانک: امکانات فیزیکی شعب بانک باعث سهولت فعالیت مشتریان و
کارکنان شعب بانک می شود. امکانات و ویژگیهای فیزیکی مختلفی را بانک بایستی مد
نظر داشته باشد که می توان به برخی از این موارد اشاره نمود: داشتن فضای کافی شعبه
برای ارائه خدمات، مبلمان مناسب جهت سالن انتظار مشتریان، سهولت دسترسی به وضعیت
حساب توسط مشتری، سهولت پارک خودرو مشتری، امکان استفاده از دستگاه خودپرداز و
دسترسی مناسب به ملزومات موردنیاز (عبدالباقی و همکاران، ۱۳۸۳).
عوامل وابستگی سازمانی
الف: پرداخت حقوق و مزایای کارکنان سازمان تأمین اجتماعی توسط بانک رفاه: جامعة
تحت پوشش بانک رفاه شامل طیف گسترده ای از کارکنان و جامعه تحت پوشش بسیاری از
نهادهای مانند سازمان تامین اجتماعی است که حقوق و مزایای خویش را از بانک رفاه
دریافت می کنند و کلیه امور بانکی خویش را در بانک رفاه انجام می دهند که باعث می
شود افراد احساس وابستگی و تعلق خاطر خاصی به بانک پیدا می کنند، به نحوی که خود
را جزئی از آن می دانند (فاطمی نوش آبادی،۱۳۸٧).
ب: پرداخت حقوق و مزایای بازنشستگان سازمان تأمین اجتماعی توسط بانک رفاه: در حال
حاضر سازمان تامین اجتماعی بزرگترین نهاد بیمه اجتماعی کشور محسوب می شود که به ۲۸ میلیون نفر از آحاد این کشور را زیر
پوشش دارد که بیشتر بازنشستگان و مستمریبگیران سازمان تأمین اجتماعی نیز با شرایط
فراهم شده توسط این سازمان، حساب دریافت حقوق خود را در بانک رفاه افتتاح نمودند.
(ضیایی، ۱۳۸۷).
ج: دریافت عواید سازمان تأمین اجتماعی توسط بانک رفاه: سازمان تأمین اجتماعی زیر
مجموعه ها و مؤسسات و شرکت های وابسته ای را دارا می باشد که برای سازمان تأمین
اجتماعی کسب منفعت می نمایند. عواید و درآمدی این مؤسسات و شرکت های وابسته
مستقیماً از طریق بانک رفاه به حساب سازمان تأمین اجتماعی واریز می گردد. این منبع
عظیم می تواند راه گشای بسیاری از کمبود منابع را برای بانک رفاه جبران نماید.
پیشینه تحقیق
مغویی نژاد(۱۳۷۸)در تحقیق خود تحت عنوان«بررسی عوامل
مؤثر برافزایش میزان سپرده گذاری مشتریان در شعب بانک تجارت شهرستان رفسنجان(از
دیدگاه مشتریان)»، به بررسی مهمترین عوامل مؤثر در افزایش میزان سپرده گذاری
ازدیدگاه مشتریان، که از سرمایه های ارزنده بانک محسوب می شوند، پرداخت و به این
نتیجه رسید که عوامل بهبود روابط اجتماعی کارکنان با مشتریان، ویژگی های فردی خوب
و مناسب کارکنان، تبلیغات، میزان سود پرداختی و عرضه خدمات مطلوب، را مهم دانست.
به منظور آزمون فرضیات تحقیق از طریق پرسشنامه و نیز اطلاعات آماری شعب بانک تجارت
شهرستان رفسنجان در سال ۱۳۷۸جمع آوری و سپس با استفاده از روش های
مناسب آماری ارتباط هر یک از عوامل مذکور با میزان افزایش میزان سپرده مورد تجزیه
و تحلیل قرار گرفته است. بنابراین روش تحقیق آن توصیفی- پیمایشی است.
رازانی(۱۳۸۲)در پایان نامۀ خود با عنوان«بررسی و
معرفی روش های جدید و مؤثرجذب منابع مالی در شعب بانک تجارت استان لرستان» به
بررسی عوامل مؤثر در جذب منابع مالی در گروه بانکی تجارت در استان لرستان از قبیل:
ارائه تسهیلات سهل تر، فضای فیزیکی مطلوب، تجدید نظر در شیوه جوائز، اهمیت قائل
شدن برای مشتری، قوانین و مقررات مناسب، جذب منابع بلند مدت و … نموده است و
همچنین به بررسی میزان رقابت پذیری بین گروه های بانکی کشور، بررسی روند متغیرهای
پولی کشور طی دوره (۱۳۸۰-۱۳۷۴) و همچنین عملکرد
بانک مزبور با سایر گروه های بانکی پرداخته است. به طور کلی در این تحقیق، روش
توصیفی- پیمایشی مورد استفاده قرار گرفته است.
خضرا (۱۳۸۵)، در مقاله ای تحت عنوان «عوامل موثر
بر تجهیز منابع مالی کشور» عوامل فن آوری اطلاعات و ارتباطات، مهارت نیروی انسانی
شاغل در بانک ها، تنوع و کیفیت خدمات بانکی، رضایت مشتریان از کارکنان و مطلوبیت
محیط داخلی و محل استقرار شعب در بانکداری نوین ،ابزارهای مهمی هستند که برای جذب
بهینه منابع پولی از آنها استفاده می شود .
ساتریو و زنیوس (۱۹۹۷) چارچوبی را برای الگوبرداری از ابعاد
مختلف عملکردی و الگوبرداری استراتژیک در شعب یکی از بانک های تجاری آمریکا ارائه
نمودند. آنها در تحقیقی که انجام دادند ترکیب الگوبرداری استراتژیک با الگوبرداری
کارایی را برای اولین بار ارائه نمودند.
یونگ و جانگ (۲۰۰۶)، به مطالعه سودآوری بلند مدت در بانک
های تایوان پرداختند و به این نتیجه رسیدند که خدمات بانکی مهمترین عامل در
سودآوری و کسب منفعت برای شعب بانکی مورد مطالعه محسوب می شود. در ادامه کارکنان
بانکها مهمترین و اساسی ترین عامل جهت دستیابی به افزایش سودآوری و کسب منفعت
محسوب شده است.
آبهیمان و همکاران (۲۰۰۹) با مطالعه برخی شعبه های بانک های
بزرگ دولتی هند، عواملی همچون نیروی انسانی، سطح تحصیلات کارکنان، محیط بانک، محل
استقرار و موقعیت مکانی بانک، تبلیغات، قوانین و مقررات دولتی و کاهش دخالت های
دولت در امور بانکی را از عوامل مؤثر بر جذب سپرده های مردم برشمرده اند. به عقیده
آنها مهمترین و اثرگذارترین عامل جذب سرمایه های افراد، نیروی انسانی است.
روش تحقیق
تحقیق حاضر از نوع کاربردی است و روش آن توصیفی – پیمایشی است. جامعه آماری این
تحقیق مشتریان بانک رفاه شهر اصفهان در سال ۱۳۸۹ می باشد. روش نمونه گیری به صورت تصادفی- ساده می باشد. حجم
نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان برابر ۳۸۴ نفر تعیین گردید .(باتوجه به اینکه حجم جامعه تقریباً نامحدود
می باشد، در جدول مذکور برای جامعه بالای (۱۰۰۰۰۰ )عضوی،
۳۸۴ نمونه پیشنهاد شده است.) به منظور
جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته استفاده گردید. تعداد گویه ها (۲۶) مورد می باشد که بر اساس طیف لیکرت
پنج گزینه ای تنظیم گردید. روایی پرسشنامه از دیدگاه کارشناسان و متخصصان فن مورد
تأیید قرار گرفت و پایایی آن نیز بر اساس ضریب آلفای کرونباخ به میزان ۸۲/۰ بدست آمد که رقم قابل قبولی است.
Iranian Banks List:
|
|
|
||
|
|
|
||
|
|
Bank Keshavarzi (Agricultural Bank) Address:P.O.B.
14155-6395
|
||
|
|
Bank Mellat (Nation’s
Bank) |
||
|
|
|||
|
|
Bank Refah Kargaran
|
||
|
Bank Saderat Iran (The
Export Bank of Iran) |
|||
|
|
|||
|
Bank Tejarat (Commercial
Bank)
|
|||
|
Islamic Economy
Organization (formerly Islamic
Bank of Iran)
Address: 31th
Street,Khaled Islamboli Ave Tehran Iran Export Promotion Centre
of Iran Sanat Va Madan Bank Maskan Bank Eghtesad Novin Bank(EN
Bank) Karafarin Bank Parsian Bank Pasargad Bank Saman Bank Corp Sarmayeh Bank
|
در کشور ایران در حال حاضر بانکهای خصوصی و دولتی که تحت نظارت بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران فعالیت دارند به شرح زیر است.
نوشتار اصلی: بانکهای خصوصی در ایران
موسسههای مالی و اعتباری از قوانین بانک مرکزی تبعیت نمیکنند و مهمترین آنها به شرح زیرند.
|
|
• شهر (وابسته به شهرداری تهران) • قوامین (وابسته به نیروی انتظامی) |
بانکهای تجاری ایرانی از دید خارجی
یکی از معتبرترین نشریات بانکی دنیا
که مسایل خاورمیانه را بطور خاص پوشش میدهد، نشریه "دِ بنکر" (1) است.
هر سال هزار بانک
اول دنیا را فهرست کرده و یکی از بانکهای هر کشور را بر اساس پارامترهای خود
به عنوان برترین بانک انتخاب کرده و معرفی مینماید. بانک کشاورزی در ایران از
بقیه بانکها جلوتر بوده و چندین بار به عنوان بانک برتر شناخته شده است. در این
مقاله قصد داریم نگاه نشریه را درباره بانکهای تجاری ایران برای سال 1384 بدانیم.
کاری که یک بار توسط وزارت دارایی و زمان آقای مظاهری انجام شد و دیگر خبری از نقد
و مقایسه بانکها
نشد. توجه داشته باشیم که نسبتها مهمتر از اعداد مطلق هستند. مثلا مقدار بالای
سود به تنهایی ارزش زیادی ندارد بلکه نسبت سود به سرمایه مهمتر و با معنیتر است.
در مقایسه نشریه مزبور بانک صنعت و
معدن و توسعه صادرات نیز آمده بودند که به دلیل تخصصی وغیر تجاری بودن از فهرست ما حذف
گردید. دلیل اصلی اینست که این دو بانک با توجه به ماموریت و کارکرد نمیتوانند در
کنار بانکهای تجاری قرار گیرند و مقایسه شوند. از نظر سرمایه نوع اول بانکهای
تجاری ایران که در 1000 بانک برتر دنیا قرار میگیرند به قرار زیر هستند.
|
|||
رتبه |
نام بانک |
سرمایه نوع اول |
تغییر 1 ساله |
1 |
صادرات |
746 |
72 |
2 |
ملی |
666 |
32 |
3 |
کشاورزی |
643 |
54 |
4 |
ملت |
483 |
27 |
5 |
مسکن |
370 |
59 |
6 |
تجارت |
346 |
42 |
7 |
سپه |
344 |
38 |
8 |
پارسیان |
305 |
434 |
بزرگترین
بانک ایران از نظر سرمایه نوع اول بانک صادرات است و شاید بتوان نتیجه گرفت که
بیشترین خدمت را این بانک به نسبت بانکهای دیگر انجام میدهد. برای سادگی مقایسه
میتوان هر دلار را 10000 ریال فرض کرد. مشاهده میشود که بزرگترین بانک ما هنوز
سرمایه نوع اولش از یک میلیارد دلار فراتر نرفته است. برای مقایسه خوب است بدانیم
که بانک اول فرانسه 61 میلیارد دلار، کانادا 16 میلیارد دلار، آلمان 26 میلیارد
دلار، ایتالیا 34 میلیارد دلار، لبنان 869 میلیون دلار و آمریکا 79 میلیارد دلار
است. تعداد بانکها نیز در کشورهای ذکر شده بسیار زیاد است بطوریکه ژاپن 101 بانک
در فهرست 1000 بانک
دارد و بانکی که نزدیک به بانک صادرات است به نام ستاره ژاپن بوده، 745 میلیون
دلار سرمایه دارد و شصت و دومین بانک ژاپن میباشد.
از نظر دارایی بانکهای تجاری ایران
که در 1000 بانک برتر دنیا قرار میگیرند به قرار زیر هستند.
بانکهای اول ایران از نظر دارایی |
|||
رتبه |
نام بانک |
دارایی |
تغییر 1 ساله |
1 |
ملی |
27524 |
34 |
2 |
ملت |
26439 |
37 |
3 |
صادرات |
18339 |
19 |
4 |
سپه |
15634 |
48 |
5 |
تجارت |
13486 |
30 |
6 |
کشاورزی |
10022 |
48 |
7 |
مسکن |
5010 |
23 |
8 |
پارسیان |
3958 |
263 |
به این ترتیب بانک ملی ایران بیشترین دارایی را در بین بانکهای ایران دارا میباشد. سادهترین تحلیل اینست که هر چه دارایی کمتر باشد و سرمایه بیشتر باشد برای بانک بهتر است. به جدول زیر دقت فرمایید که نسبت سرمایه نوع اول به دارایی را بیان میکند که اعدادی قابل توجه بوده و بالا بودن مقدار آن بالا بودن کارایی بانک را میرساند.
بانکهای اول ایران - نسبت سرمایه به دارایی |
||
رتبه |
نام بانک |
نسبت سرمایه به دارایی |
1 |
پارسیان |
70 / 7 |
2 |
مسکن |
39 / 7 |
3 |
کشاورزی |
41 / 6 |
4 |
صادرات |
07 / 4 |
5 |
تجارت |
57 / 2 |
6 |
ملی |
42 / 2 |
7 |
سپه |
20 / 2 |
8 |
ملت |
83 / 1 |
مشاهده میشود که بانک پارسیان بهترین نسبت را دارد و بانک ملت در بدترین وضعیت نسبت به سایرین به سر میبرد. از نظر سودآوری قبل از کسر مالیات، بانکهای تجاری ایران که در 1000 بانک برتر دنیا قرار میگیرند به قرار زیر هستند.
بانکهای اول ایران از نظر سودآوری |
|||
رتبه |
نام بانک |
سود |
تغییر 1 ساله |
1 |
ملی |
538 |
214 |
2 |
صادرات |
470 |
123 |
3 |
کشاورزی |
214 |
103 |
4 |
ملت |
176 |
137 |
5 |
سپه |
176 |
119 |
6 |
پارسیان |
161 |
563 |
7 |
مسکن |
148 |
7 / 2 |
8 |
تجارت |
97 |
24 |
بانک ملی بیشترین مقدار سود قبل از کسر مالیات را بدست آورده است و بانک تجارت کمترین را. قابل توجه است که بانک پارسیان جلوتر از بانکهای مسکن و تجارت قرار دارد و کمی فاصله با بانک سپه و ملت دارد. اگر به تعداد شعبه، دارایی و سرمایه آن توجه کنیم، مدیریتی در خور تحسین انجام داده است. اما نسبت سود به میانگین سرمایه به قرار زیر است.
بانکهای اول ایران - نسبت سود به میانگین سرمایه |
||
رتبه |
نام بانک |
نسبت سود به میانگین سرمایه |
1 |
ملی |
92 |
2 |
پارسیان |
89 |
3 |
صادرات |
80 |
4 |
سپه |
59 |
5 |
مسکن |
49 |
6 |
ملت |
41 |
7 |
کشاورزی |
40 |
8 |
تجارت |
33 |
مشاهده میشود که بانک ملی در راس و تجارت در انتها قرار دارد. اگر چه پارسیان دوم شده ولی از بانکهای دیگر جلوتر است. نسبت بازگشت دارایی یا نسبت سود به دارایی به قرار زیر است.
بانکهای اول ایران - نسبت سود به دارایی |
||
رتبه |
نام بانک |
نسبت سود به دارایی |
1 |
پارسیان |
07 / 4 |
2 |
مسکن |
96 / 2 |
3 |
صادرات |
56 / 2 |
4 |
کشاورزی |
14 / 2 |
5 |
ملی |
95 / 1 |
6 |
سپه |
13 / 1 |
7 |
تجارت |
72 / 0 |
8 |
ملت |
67 / 0 |
مشاهده میشود که بانک پارسیان در رتبه اول و بانک ملت در رده آخر است. به عبارت دیگر بهترین کارایی متعلق به بانک پارسیان و بدترین کارایی متعلق به بانک ملت است. آخرین جدول ما نسبت هزینه به درآمد است که از اهمیت بالایی برخوردار است.
بانکهای اول ایران - نسبت هزینه به درآمد |
||
رتبه |
نام بانک |
نسبت هزینه به درآمد |
1 |
مسکن |
41 |
2 |
تجارت |
57 |
3 |
پارسیان |
61 |
4 |
ملت |
62 |
5 |
سپه |
67 |
6 |
ملی |
71 |
7 |
کشاورزی |
73 |
8 |
صادرات |
92 |
مشاهده میشود که بانک مسکن از کمترین نسبت هزینه به درآمد و بانک صادرات از بیشترین نسبت برخودردار است. به عبارت دیگر بانک مسکن کاراترین است. رتبه بانکهای ایران در 1000 بانک برتر دنیا به قرار زیر است. این رتبه بندی بر اساس سرمایه نوع اول است.
رتبه بانکهای اول ایران در 1000 بانک برتر دنیا |
||
رتبه |
نام بانک |
رتبه دنیا |
1 |
صادرات |
474 |
2 |
ملی |
525 |
3 |
کشاورزی |
542 |
4 |
ملت |
639 |
5 |
مسکن |
748 |
6 |
تجارت |
773 |
7 |
سپه |
776 |
8 |
پارسیان |
825 |
بانک ملی به دلیل حسابهای دولتی از
ویژگی خاصی برخوردار است که شاید مجبور باشیم آنرا از مقایسه خارج کنیم اما در حال
حاضر در مقایسه ذکر میشود.
(1) The Banker
http://www.thebanker.com/Top-1000-World-Banks
درمراسم اختتامیه جشنواره تخصصی ایـــران بانـــک 2010 برگزار شد :
بانک ملت برترین بانک کشور در حوزه بانکداری الکترونیک شد
تندیس زرین برترین بانک کشور در حوزه بانکداری الکترونیکی در نخستین جشنواره تخصصی ایران بانک 2010 ، به بانک ملت رسید .
به گزارش ستاد خبری نخستین جشنواره تخصصی ایران بانک 2010 ، در مراسم اختتامیه این جشنواره بر اساس نظر کمیته داوران و اطلاعات حاصله از دفتر نظامهای پرداخت بانک مرکزی و تعیین شاخص و وزن هر شاخص ، بانک ملت به عنوان برترین بانک ایران در حوزه بانکداری الکترونیکی شناخته شد و تندیس زرین دریافت کرد.
همچنین کمیته داوران نخستین جشنواره بین المللی ایران بانک 2010 ، تندیس زرین برترین PSP ایران را در بخش تراکنش های موفق و تعداد پایانه های فروش در کل کشور به شرکت " ایران کیش " با دارا بودن 317 هزار پایانه فروش در کل کشور تا پایان آبان ماه اعطا کرد.
تندیس بلورین نخستین جشنواره بین المللی ایران بانک نیز براساس نظر کمیته داوران در بخش اینترنت بانک به بانک تجارت و در بخش Core بانکینگ به بانک کشاورزی و در بخش پایانه های فروشگاهی به بانک صادرات اعطا شد.
در این مراسم از بانک ملی به عنوان بانک نمونه در حوزه تجهیزات و ابزارها با توجه به تعداد دستگاههای ATM در سراسر کشور و تعداد تراکنش روی این دستگاهها با ارائه لوح یادبود تقدیر به عمل آمد .
همچنین تندیس زرین و لوح یادبود در بخش انتخاب بانکهای نمونه استانی به بانک صادرات به عنوان بانک برتر استان مازندران اعطا شد و در بخش معرفی غرفه های برتر نیز از بانک انصار به دلیل ارائه فناوریهای نوین در غرفه خود و بانک توسعه تعاون تقدیر شد.
نخستین جشنواره تخصصی ایران بانک 29 آبان ماه تا دوم آذرماه جاری در شهر ساری با حضور بیش از 20 بانک دولتی و خصوصی و همچنین حضور فعالانه شرکتهای بیمه ای و کارگزاران سراسر کشور برگزار شد و جلوه ای تازه از تنوع و توانایی نظام بانکی و بیمه ای کشور را به نمایش گذاشت.
در مراسم اختتامیه این جشنواره ، کارشناسان متخصص حوزه بانکی در بخش های مختلف سخنرانی کردند که از جمله آن می توان به سخنرانی کارشناس ارشد اداره مبارزه با پولشویی بانک مرکزی در مورد ارتباط پولشویی با بانکداری الکترونیک اشاره کرد.
در این مراسم همچنین شعبانعلی داورپناه دبیر کمیسیون هماهنگی بانکها نیز به ارائه سخنرانی با دورنمای آینده بانکداری الکترونیک پرداخت .
جشنواره ایران بانک 2010 با هدف آموزش و فرهنگ سازی در بانکداری الکترونیکی ، آموزش منابع انسانی در بانکداری الکترونیکی ، راهکارهای اطلاع رسانی عمومی در مورد فناوریهای جدید بانکی ، موانع و چالشهای پیش روی خدمات بانکداری الکترونیکی در ایران، الگوها و استراتژی های بانکداری الکترونیکی، رضایتمندی و عوامل موثر بر رضایت مشتریان بانکها در بانکداری الکترونیک ، چالشهای ارائه خدمات در نظام بانکداری الکترونیکی ایران و روانشناسی امور مشتریان در زمینه بانکداری الکترونیکی برگزار شد.
واحد خبری ستاد برگزاری ایران بانک 2010